Η ΔΥΝΑΣΤΕΙΑ ΤΗΣ ΓΑΣΤΡΟΣ

2017-04-05

Ο Πλάτων κάποτε παρομοίασε την οργάνωση μίας πολιτείας με τα ζωτικά μέλη του ανθρωπίνου σώματος. Παραλλήλισε την κεφαλή με την ηγεσία, το στήθος με τα εκτελεστικά όργανα (δηλαδή, την αστυνομία, τον στρατό και κρατικούς λειτουργούς) και το στομάχι με το εργατικό δυναμικό (τον λαό). Όταν αυτά τα μέλη λειτουργούν αρμονικά το αποτέλεσμα είναι η υγεία, η σωστή ανάπτυξη και η ευημερία.

Αυτό το επιθυμητό αμάλγαμα είναι εμφανές στο Ελληνικό «άγαλμα», όπου το ατάραχο πρόσωπο κυριαρχεί επί του καλλίγραμου στήθους και καλοσχηματισμένης κοιλιακής χώρας ανεξαρτήτου δυναμικής κινήσεως των υπόλοιπων μελών.

Τέτοια αρμονία επιτυγχάνεται μόνον όταν αποκτήσει το κάθε μέλος τις αρετές που του αναλογούν. Το κεφάλι πρέπει να επιδιώκει την σοφία, το στήθος το θάρρος και την πειθαρχία και η κοιλιά την εγκράτεια. Αντιστοίχως λοιπόν, οι ηγέτες οφείλουν να είναι σοφοί και δίκαιοι, ο στρατός, η αστυνομία και οι κρατικοί λειτουργοί να είναι παραδείγματα γενναιότητος και να πειθαρχούν στις αποφάσεις και τα μέτρα της ηγεσίας, ενώ ο λαός θα πρέπει να πείθεται στα μέτρα που έχουν τεθεί από τα ανώτερα μέλη, παραδειγματιζόμενος από τις αρετές της ηγεσίας και των εκτελεστικών οργάνων. Με την σειρά του, μέσω της ποιοτικής παιδείας που παρέχει το κράτος, ο ενάρετος, εγκρατής λαός αποτελεί την πηγή συστατικών που στελεχώνουν την ηγεσία του, όπως η κοιλιά στέλνει μέσω επεξεργασίας συστατικά που θρέφουν τον εγκέφαλο.

Συχνά, όμως, ένα από τα μέλη ξεφεύγει από το ενάρετο μέτρο. Η συνέπεια αυτού είναι η υπερτροφία αυτού του μέλους εις βάρος των άλλων. Εάν, επί παραδείγματι, αδρανήσει η κεφαλή, ή κυβέρνηση, τα άλλα μέλη, ακυβέρνητα πλέον, θα αφεθούν στις ορέξεις των. Εάν επικρατήσει το στήθος, η επιθετικότητα και ο αυταρχισμός θα είναι τα επακόλουθα. Εάν αφεθεί έρμαια στις ορέξεις της η κοιλιά, ο λαός, θα επιδοθεί σε τέτοια καταναλωτική κραιπάλη που στο τέλος θα επέλθει η σήψη στο υπόλοιπο σώμα ή πολιτεία αντίστοιχα, όπως ακριβώς συνέβη στην χώρα μας κατά τις δεκαετίες των '80 και '90 κατόπιν της εντολής του πλέον γαστροκεντρικού ηγέτη που βόλεψε τις αχαλίνωτες ορέξεις της γαστέρας με ευρωπαϊκά δάνεια και πακέτα με το περίφημο:

Τσοβόλα δωσ' τα όλα...!

Ως Έλληνες έχουμε βιώσει όλες τις νοσηρές καταστάσεις. Αυτό είναι το ριζικό ενός λαού με μακρόβια ιστορία - αλλά με κεφαλή χωρίς μνήμη είμαστε καταδικασμένοι όχι μόνο να τις ξαναβιώσουμε, αλλά και να αφανιστούμε. Kαιρός είναι να επιζητήσουμε την αρμονία ατενίζοντας το μέλλον παραδειγματιζόμενοι από τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνον εάν η κεφαλή, δηλαδή η ηγεσία, στελεχωθεί από καλλιεργημένα άτομα που όχι μόνο έχουν ιστορική μνήμη αλλά και την ικανότητα να αντλούν έμπνευση από αυτήν. Μέσω των διδαγμάτων της ιστορίας του καλλιεργείται η ορθή βούληση του ατόμου και παρομοίως η ενάρετη «Βουλή» ή «συμβούλιο» ενός Κράτους ή Δήμου αντιστοίχως. Μόνον τότε αποκτά την αρετή της σοφίας η ιθύνουσα κεφαλή. Και μόνον τότε κραταιώνεται η υγεία του υπόλοιπου οργανισμού, είτε αυτός λέγεται «πολιτεία», «Δήμος», ή «άνθρωπος», εξ ου και το ρητόν «νους υγιής, εν σώματι υγιεί».

Δυστυχώς, η Πολιτεία του Πλάτωνος θα παραμείνει ουτοπική αφού επί το πλείστον στελεχώνεται η κεφαλή με ακατέργαστες ουσίες απευθείας προερχόμενες εκ της γαστέρας, με ιστορικώς αμνήμονα και συνεπώς ανεπαρκή άτομα. Τονίζω και κυριολεκτώ όταν λέγω «απευθείας», διότι πρόκειται για αναρρόφηση ανεπεξέργαστης, αχώνευτης τροφής, που οδηγεί τον εγκέφαλο στην σκλήρυνση και το στήθος σε ανεπάρκεια.

Ο Φαύλος κύκλος θα διαιωνίζεται όσο υποβαθμίζεται η Παιδεία και η Ελληνική γλώσσα, η οποία ουδόλως τυχαίως δέχτηκε όλες τις μεταπολιτευτικές «μεταρρυθμίσεις» για να καταστεί κακίστης ποιότητος, όπως διαφαίνεται και από την πνευματική (;) «ποιότητα» της λαϊκής βάσης που ψηφίζει (ας μου επιτραπεί ο λόγος) τα ΜΟΥΤΡΑ της...

Είθε μας καθοδηγήσει το απόσπασμα από τους «Βάτραχους» του Αριστοφάνους:

Κι απ' τους πολίτες, όσους ξέρουμε πως ευγενείς και άντρες φρόνιμοι είναι και καλοί και τίμιοι και δίκαιοι στην παλαίστρα αναθρεμμένοι, στους χορούς, στη μουσική, περιγελούμε εμείς: Όμως... χρησιμοποιούμε αυτούς, που στα παλιά χρόνια ούτε καν για καθάρματα η πόλη δεν τους δεχόταν έτσι στην τύχη, δίχως ρώτημα. Όμως και τώρα ακόμα, ανόητοι, τους τρόπους σας να αλλάξετε καιρός είναι, και χρησιμοποιήστε πάλι τους καλούς γιατί και φυσικό είναι σαν θα πετύχετε να σας παινέσουν.

-Παναγιώτης Τερπάνδρου Ζαχαρίου-

(Απόσπασμα από δημοσιευμένη στα Χανιώτικα Νέα ομιλία του γράφοντος παρουσία των υποψήφιων Χανιωτών βουλευτών στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων το 2005)